SIGRUN GUDBRANDSDOTTIR (f.1968)

Københavnerfødt islænding, forfatter, fotograf, designer og kunstner. Begyndte at skrive i 2009 og optrådte de følgende år med tekster bl.a som føljeton på Radio 24Syv, på gallerier og i kunstradioen General Booty Of Work. 

I 2015 debuterede hun med sci-firomanen SISIMKA.

Sigrun Gudbrandsdóttir har samarbejdet med komponist Jomi Massage, som flere gange har skabt en live lydside til oplæsningerne, samt med pianist Eriko Makimura, hvis forestilling Frådseri (2016) Sigrún skrev til og optrådte i.

Selve udgivelsen af SISIMKA er et kunstværk af TOVES, som oprettede et forlag kun for den ene bog. TOVES stod for alt fra redaktion til design og koncept i forbindelse med lancering. SISIMKAs førsteudgave udkom således kun brugt: Hele oplaget blev læst af dertil inviterede læsere, og bogen kunne derefter kun erhverves fra antikvariater. I 2016 udkom SISIMKA i andenudgave med nyt design og til almindelig distribution.

Sigrun Gudbrandsdóttir er tidligere medlem af den prisbelønnede dansk-islandske kunstgruppe INGEN FRYGT 2001-2010. (Ingen Frygt er i 2017 udstillingsaktuelle på Samtidsmuseet i Roskilde) samt af det grammynominerede dansk-nordiske band LOVEBITES 1995-1999.

 

 

SISIMKA

– En roman om at søge svar, men glemme at stille spørgsmål

Med debutromanen SISIMKA har Sigrún Gudbrandsdóttir opdateret den filosofiske og samfundsreflekterende sci-fi roman til et nutidigt format. I et suverænt sprog opridses de foruroligende kulisser af et samfund, der udgrænser dem det ikke vil kendes ved.

“Sisimka ligner en glemt kioskbasker. Sigrún Gudbrandsdóttir skriver både tydeligt og trippet og er ikke bange for at sætte scenen.” Anmeldelse, Lone Nikolajsen – Information – 16.04.2016

NOMINERET TIL BUKDAHLS BET – DEN SMALLE LITTERATURPRIS 2016

“Den fineste excentriske splinternyhed, Sigrún Gudbrandsdóttirs debutroman Sisimka. (…) En hårdt og kantet skåret roman – klart en af årets bedste debuter, PLEASE, opdag den – med de få originale twists, endelig ikke for mange, der giver en science fiction roman karakter (…) akkurat lige så truende uhyggeligt og fascinerende mærkeligt, som det efter reglerne skal være, når denne den mest virkelige af alle genrer praktiseres perfektest”.
Anmeldelse, Lars Bukdahl – Weekendavisen – 30.10.2015

“Poetisk sci-fi-debutroman af Sigrún Gudbrandsdóttir (…) Sært uhyggelig, følsom og drilsk tids-ubestemmelig fortælling. (…) En letfortalt, legende og lyrisk labyrint (…) sender én over i en tidløs sfære.”
Anmeldelse, Merete Reinholdt – Berlingske Tidende – 20.11 2015

“Der er elementer fra både Svend Åge Madsen og Josephine Klougart i bogens insisteren på at gå på opdagelse i handling såvel som i sprog. (…) Sigrún Gudbrandsdóttir har sin egen fantasifulde stil og afprøver nye grænser. Anbefales.”
Lektørudtalelse, Michael Linde Larsen

“Vacker och knasig, obegriplig och undflyende (…) skrivet i en stil som närs av kontraster (…). Kanske en av årets mest märkliga utgivelser. (…)

Handlingen kretsar kring en världsundersökning av dystopiskt slag. D. befinner sig på hotell. A. ringer. Påträngande gäster anländer, invaderar. Den värld som skildras låter inte de fräkniga barnen överleva, annat än i kolonier. Sisimka är namnet på en frihetskämpe – det är också swahiliska för den typ av upplevelse som framkallar gåshud.

Det går inte att läsa bokstavligt. Då reduceras läsupplevelsen. Det är en kollektivroman där karaktären Sisimka är navet. Här finns också Den Gamle – inte den förväntade typiske auktoriteten – en ”utlänning” som skriver en journal som med fördel läses i bakvänd ordning, barnprostituerade, kvinnor som rymmer från fängsel av mer eller mindre reell art. Säg det till någon som stångat sig blodig mot strukturerna, att de inte finns, så får du se vad som händer.

Det är skickligt utfört, när den drömska atmosfären här övergår i skarp verklighet, påtaglig och konkret. Det är visuellt och åskådligt, med förgreningar mer mot bildkonsten än mot filmen (og) poetiska kvaliteter i det konsekvent genomförda språket. (…) En labyrintisk historia, och går man in i den blir man kvar där. Därför kvarstår intrycket av en atmosfär av det drömskarpa slaget, och det är ju så jag minns de stora s/f-upplevelserna .”

Anmeldelse, Bernur – 22.10.2015

……………………………………………………………………..

Udgivelsen er støttet af Statens Kunstfond / litteraturrådet.
© Sigrún Gudbrandsdóttir & TOVES

……………………………………………………………………..

SISIMKA PÅ LILLE BOGDAG 16/4 2016

Sci-fi-univers møder avantgardelyd når de to alsidige kunstnere Sigrún Gudbrandsdóttir og Signe Høirup Wille Jørgensen går sammen om at præsentere Sigrúns roste debutroman SISIMKA på Lille Bogdag den 16. april i Thiemers Magasin: De to kombinerer oplæsningen med uropførelsen af et nyt, vokalimproviseret værk.

Det er ikke første gang, de samarbejder om SISIMKA: Tilbage i 2012 optrådte Sigrún Gudbrandsdóttir og Signe Høirup Wille Jørgensen med oplæsning og live-lydcollage fra den på dette tidspunkt stadig fragmentariske roman i en performance på TOVES udstillingen Prune In The Sky. Dele af SISIMKA har desuden været bragt som føljeton på natradioen 24syv.

“Insektet var på størrelse med en lille hund. Det balancerede forsigtigt ned ad hendes arm, og for hvert skridt sank dets fødder ned i huden, der forventningsfuldt trak sig sammen. Snablen undersøgte hendes hage og læber, før den trådte op på ansigtet, små smagende kys, videre, til den standsede ved øjenlågene. Hunmyggen mærkede på den tynde hud, øjnenes hurtige bevægelser under. Det var, som om den ventede på, at hun skulle give den lov.”

SISIMKA er en opdatering af den filosofiske og samfunds­reflekterende sci-fi roman. Her opridses de foruroligende kulisser af et samfund, der udgrænser dem, det ikke vil kendes ved. Personerne i romanen bebor uforudsigelige og diskriminerende arkitekturer, som griber overskridende ind i deres liv, og deres kønsdrift invaderes af overdimensionerede myg og kvinder på ampuller.